Alunul a prins rădăcini la Nistoreşti
După zece ani în care a gestionat propria afacere în domeniul industriei de panificaţie, Ion Tuvenie a devenit proprietarul unei plantaţii de alun la Nistoreşti. Atras de exotismul fructului de formă sferică sau ovoidală, fostul bucătar a demarat afacerea în 2007, prin plantarea primilor 50 de arbuşti pe o suprafaţă de 8.000 mp.
„Pomii i-am luat din zona Vrancei. Apoi am descoperit şi alte soiuri pe care le-am achiziţionat rapid. Aşa am făcut o adevărată plantaţie cu respectivul arbust“, declară Ion Tuvenie.
Tot în anul 2007, pe trei sferturi din suprafaţa totală de 8.000 de mp aflată în proprietate, vrânceanul a înfiinţat şi o cultură de căpşuni. A început, după propria-i mărturisire „cu cinci fire“, pentru ca în doi ani să ajungă la 2.000. „Am făcut comandă prin poştă. M-am străduit să se prindă. În primul an, am făcut 170 de lăstari, iar în al doilea circa 2000.“
Extinde suprafaţa cu 1,5 hectare
În ultimul trimestru al anului 2011, Tuvenie preconizează o extindere a afacerii prin înfiinţarea unei plantaţii de aluni şi căpşuni în localitatea vrânceană Boloteşti. Viitorul domeniu va avea o suprafaţă de 1,5 ha în care vor coexista cele două culturi, ca şi în cazul plantaţiei de la Nistoreşti. În acest sens a pregătit deja marcotele.
Decizia de extindere este, potrivit lui Ion Tuvenie, consecinţa trendului ascendent înregistrat anul trecut în direcţia profitabilităţii afacerii, în special la cultura căpşunului. Anul trecut a obţinut din valorificarea producţiei de căpşuni 400 milioane de lei vechi. Investiţia totală s-a ridicat la 30 milioane, dintre care 20 milioane au fost investite pentru achiziţionarea de furtunuri şi folie, iar 10 milioane au reprezentat costurile cu forţa de muncă aferentă. Toată producţia a valorificat-o pe piaţa de gros din Focşani, la un preţ de 5 lei/kg. La alun, fiind doar în al patrulea an, producţia a fost mică. Abia la 6 -7 ani produce la maximum.
Plantaţia de aluni înfiinţată în localitatea vrânceană Nistoreşti de către Ion Tuvenie se întinde pe o suprafaţă de 8.000 mp.
„Un fir de căpşuni, dacă e îngrijit cum trebuie, poate să producă până la două kg de căpşuni. Anul trecut am scos 10 tone de căpşuni. Este şi plăcut, dar şi profitabil. Într-un cuvânt, se pot face lucruri multe, numai să se vrea. Să nu se aştepte totul numai de la stat“ – Ion Tuvenie
Convins de profesor
Ion Tuvenie nu este singurul vrâncean proprietar al unei plantaţii de alun. Mentorul său, profesorul pensionar Ionică Sava din Cândeşti, a plantat la rându-i în propria grădină peste 100 de aluni, convins de proprietăţile curative ale fructelor. În mod simbolic, octogenarul din Cândeşti şi-a denumit terenul pe care a cultivat arbuştii „Parcul european al alunilor înfrăţiţi“, recomandând tuturor alunul ca aliment. Totodată, alunul formează perdele de protecţie a mediului, diminuând efectul secetei, împiedicând alunecarea terenurilor şi reduce pericolul inundaţiilor.
Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.12, 16-30 IUNIE 2011
http://www.lumeasatului.ro/alunul-a-prins-radacini-la-nistoresti_l1236.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu